Hoe komt honing aan zijn geneeskrachtige werking?

Honing is het voedsel van de bijen. Honing is ingedikte nectar van bloemen. Sinds de oudheid is honing zeer gewaardeerd als geneesmiddel voor mens en dier. Honing zit boordevol flavonoëden en antioxidanten en heeft een bacterie en schimmelwerende werking, dankzij de enzymen die de bijen aan honing toevoegen, dus honing is niet zomaar een pot zoetigheid. Honing is een sublieme fascinatie van betoverende geuren, smaken en lichtenergie die uit het hart van de bloemen komen. Planten vangen de voor fotosynthese benodigde lichtenergie op met chlorofyl. Deze lichtenergie wordt omgezet in chemische energie waardoor er koolhydraten , eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en andere stoffen in de plant worden opgenomen en gevormd. Bijen verzamelen de nectar van bloemen en bloesems van deze planten en bomen en maken honing ervan. De geneeskrachtige werking van de plant stemt geheel overeen met die van de honing. Bloemen en bloesems zijn zeer rijk aan biofotonen en lichtenergie. Honing is ook rijk aan lichtenergie waaraan ook zijn geneeskrachtige werking kan verklaard woorden. Wetenschappelijk onderzoek o.a. door Prof. Dr. Popp heeft dit bevestigd.
Wat zit in honing?

Hoe ziet honing eruit?

Honing is een natuurlijke voedingsmiddel, de kleur en de smaak van de honing kan iedere jaar en ook iedere maand anders zijn, dit is afhankelijk van de drachtgebied van de bijen en het weer, bij koud of regenachtig vliegen de bijen niet en zo oogsten ze dan niet .
Echte goede honing kristalliseert vroeg of laat. Hoe snel de honing kristalliseert is afhankelijk van de samenstelling van suikers van de honing.
Wat houdt de term: koud geslingerd honing in?
Honing wordt door bijen opgeslagen in de raat die ze maken van bijenwas. Als je weet dat bijenwas smelt tussen de 60 en 65 graden, dan wordt het bij kamertemperatuur al soepel. De vraag is…kan honing wel op hoge temperatuur geslingerd worden? Het antwoord is: nee! Dan zou de raat smelten en dan wordt het één gemixte soep . Koudgeslingerd is helaas echt een misleidende verkoopterm geworden.
Wat is het bruine laagje bovenin de pot met crèmehoning?
Als gevolg van een mogelijk iets te warme bewaartemperatuur is de crèmehoning bovenin een beetje gesmolten. Roer de honing even goed door elkaar en het is weer geëgaliseerd.

Wat is het witte laagje bovenin de pot met honing?

Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten opgesloten in de honing en komen na enige tijd boven drijven. Even roeren en de honing is weer glad.

Mag honing verwarmd worden?

Om de geneeskrachtige werking te behouden mag honing niet boven de 40 graden verwarmd worden. Doe jij dat wel dan gaan de enzymen in de honing vernietigen en gaan dus alle gezondheidsvoordelen hiervan verloren.
Dus wil jij honing in je thee, wacht dat de thee afgekoeld is en roer er dan pas honing door, zo profiteer jij van de gezonde eigenschappen van de honing.

Wil jij gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken?

De beste manier om dit te doen, is de honing au-bain-marie langzaam te verwarmen. Plaats de honing in een pan met warm water, zorg dat het water niet heter wordt dan 40 graden. Zo blijven de waardevolle enzymen behouden.
Verwarm honing niet in de magnetron, belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren!

Hoe kan ik honing het best bewaren?

Honing kan het best bewaard worden in een afgesloten pot op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte.

Wat is de houdbaarheid van honing?

Pure honing, met een laag vochtgehalte bederft nauwelijks. Er is zelfs honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog eetbaar was. Is het vochtgehalte te hoog (bijvoorbeeld omdat de honing al geoogst is voordat de bijen er mee klaar waren, dan bestaat er wel kans op bederf door gisting.

Wat zijn de eigenschappen van honing?

Honing bij inwendig gebruik:
• geeft energie
• werkt ontstekingsremmend en antibacterieel
• ondersteunt het immuunsysteem
• ondersteunt de spijsvertering
• reguleert het honger gevoel
• bevordert de stofwisseling
• verlaagt bloeddruk en versterkt hartspier
• regenereert cellen

Honing bij uitwendig gebruik:
• werkt wond helend
• ontstekingsremmend en antibacterieel
• werkt celregenererend
• litteken voorkomend
• reguleert waterhuishouding van de huid

Waarvoor wordt honing al eeuwenoud toegepast?

Honing wordt toegepast bij:
• keelklachten
• stress
• verlaagd energieniveau
• onder controle krijgen van pollenallergie hooikoorts
• ADHD
• aanvullend bij chronische klachten, vermoeidheid en ouderdomsklachten
• wondverzorging
• open been
• droge huid

“Uit wetenschappelijk onderzoek van Berg en Koning (2008) blijkt dat de meeste honingsoorten in tegenstelling tot de meeste andere zoetstoffen ook (met mate) kan worden gebruikt bij mensen met een glucose-intolerantie, diabetes of insulineresistentie. Honing heeft namelijk een lage glycemische index waardoor de insulinespiegel in het bloed slechts gering stijgt. Ook bevat honing van nature allerlei enzymen die er voor zorgen dat de suikers uit honing zeer goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. In tegenstelling tot geraffineerde suiker is honing ook geen voedingsstoffen rover van je lichaam. Om geraffineerde suiker in het lichaam te kunnen opnemen heeft het lichaam verschillende voedingsstoffen erbij nodig. Honing bevat deze stoffen al van nature.” Bron: https://bee-healthy-apitherapie.nl/apitherapie/honing/

Contra-indicaties

Allergie
Sommige mensen reageren allergisch op de honing, dit heeft te maken met de aanwezigheid van stuifmeel daarin.

Candida albicas
Mensen die aan Candida albicans (schimmels in de darmen) lijden moeten voorzichtig zijn met het gebruik van honing omwille van het gevaar op gisting. Anderzijds werkt honing schimmeldodend. Propolis is hier beter voor geschikt omdat er dan geen gistingsgevaar bestaat

Diabetes
Honing bevat koolhydraten, mensen met diabetes krijgen het advies om de inname hiervan te beperken, een eetlepel honing bevat ongeveer 17 gram koolhydraten.

Kinderen jonger dan 1 jaar
Kinderen jonger dan 1 jaar mogen nog geen honing! Honing kan klein hoeveelheid sporen bevatten van Clostridium Botulinum, dat is een micro-organisme dat babybotulisme veroorzaakt. Deze sporen woekeren niet in de darmen van kinderen ouder dan 1 jaar en bij volwassenen.

Opgezette buik
Honing is niet aan te bevelen bij mensen met sterke darmgisting, omdat ze de suikers moeilijk verteren. Een darmsanering is noodzakelijk om de darmflora te herstellen.

Disclaimer

De informatie op deze website is opgesteld voor informatieve doeleinden. Wilt u zelf gebruik gaan maken van bijenproducten om uw gezondheid te ondersteunen? Neem dan contact op met een natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in apitherapie voor een persoonlijk advies.